Natuur, Cultuur & Ontspanning  

Architectuur, cultuur, historie en waterrecreatie vindt u in en in de omgeving van de oude vestingstad Langres. Op de vier meren van Langres worden tal van activiteiten beoefend: zwemmen, zeilen, watersporten, varen, vissen, ... Ontmoet Voltaire in het kasteel van Cirey-sur-Blaise, Renoir in zijn atelier in Essoyes, Rimbaud in de oude molen van Charleville-Mézières. Het Tuffière van Rolampont hier vindt u de omvangrijkste bewaarplaats van versteende turf van de Haute Marne, een bijzonder en beschermd ecosysteem. Vanuit Rolampont kun je een uitgezette wandelroute volgen. De route leidt onder andere langs de overblijfselen van het Gallo Romeins mausuleum in Faverolles en de archeologische werkplaats. In Chaumont vindt u het grootste viaduct van natuursteen uit de 19e eeuw van heel West-Europa. In Andelot-Blancheville is een nederzetting uit de jongere steentijd Fort Bévaux. De eerste nederzetting gaat terug tot 3000 v. Chr. De 16e eeuwse glas-in-loodramenroute en vakwerkkerken vertrekt bij de abdijkerk van Montier-en-Der. Een tocht van 60 kilometer door schilderachtige dorpen met de meest fraaie kerken. En niet te vergeten de prachtige oude stad Nancy met het Stanislasplein, werelderfgoed. Colombey les deux Eglises: woonplaats van de Général de Gaulle.En de stad Dijon met mooie oude huizen, verhandelcentrum, bourgognewijnen en mosterdfabricatie.

Welness: verwen uzelf in de natuurlijke warmwaterbronnen van Bourbonne-les-Bains. La Station Thermale is geopend van maart tot november. Naast een kuur kun je er lekker eten of een gokje wagen in het Casino. Golven kan in Vittel, 2 x 18 holes. Contrexéville (thermaal centrum, waterwinning Contrex)

Wandelen en tochten: met meer dan een hectare bos per inwoner is de Haute-Marne een paradijs voor de wandelaar. Langeafstandspaden (GR) staan bij elkaar voor zo'n 1900 kilometer paden door berg en dal, langs kanalen of meren en diepe bossen. Ook historische routes vindt u in de Haute Marne: Via Francigena, van Clairvaux (Aube) naar de Haute-Saône via Langres. En het Jeanne d'Arc pad, een deel van de route naar Santiago de Compostela

Ambachten: Nogent de messenmakerstad, Gietijzerfabriek in Osne-le-Val, Mandenwerk in Fayl-Billot, Pottenbakkerskunst in Luzy-sur-Marne. In Passavant-la-Rochère kunt u glasblazers aan het werk zien en hun prachtige werkstukken bewonderen en/of aanschaffen in de gezellige winkel. Er is een gevarieerde keus en er zijn ook diverse kleine glasartikelen te koop.

Smakelijke producten: De champagne regio staat natuurlijk bekend om haar champagne. Een bezoek aan een champagne huis kan niet worden overgeslagen. Een aantal huizen zit in Epernay, hier zit onder andere het wereldberoemde Moët & Chandon. In de omgeving van Chablis zijn er voldoende mogelijkheden om wijn te proeven. In de kelders van Coiffy-le-Haut en Vaux-sous-Aubigny zijn de lekkerste landwijnen te koop. Nieuw: ontdek de Bloemenwijn!
Langres en omgeving staat bekend om de kwaliteit van zijn streekprodukten. In Langres, Saulxures en Andilly en Bassigny vindt u kaasmakerijen die overheerlijke Langres kaas, Gruyère, Emmentaler, Carré de l'Est, Saulxurois en geiten kaasjes maken en de beroemde Caprice des Dieux komt uit Illoud.
Voor les bières de Haute Marne kunt u terecht in Giey sur Aujon. Hier kunt u de bierbrouwerij Brasserie de Vauclair bezoeken. Bezoek de stokerij van Fougerolles, waar eau-de-vie wordt gemaakt van onder andere pruimen en peren. Bezoek een truffelveld en kijk naar een demonstratie van het truffelzoeken met truffelhonden. Bronforel en zalm in Marmesse, Rivierkreeften in Thonnance-lès-Joinville, Slakkenboerderij in Meures, Duivenfokkers in Richebourg.

Nigloland is een must voor de kinderen!. Of neem ze mee naar het natuurpark Lla Bannie van 102 hectaren bij Bourbonne-les-Bains, dieren uit de plaatselijke fauna leven er in alle vrijheid. Tussen Andelot en Bologne kunt u een activiteit beoefenen die Cyclo-rail wordt genoemd. Deze activiteit wordt op onbruik geraakte spoorwegen gedaan. Een traject van 14 kilometer is voor deze gezinsactiviteit ingericht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Copyright © 2010 Le Colibri